Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

κάτι που αξίζει να διαβάσετε...

εν μέσω πρωινού καφέ και τσιγάρου, κάνοντας το καθιερωμένο Browsing έπεσα πάνω στο παρακάτω. Ειλικρινά νομίζω ότι δεν θα κουραστώ ποτέ να διαβάζω τα εγκλήματα του χριστανισμού κατά της ανθρωπότητας.... Αντιγράφω απο το http://www.greatlie.com/gr/articles.cfm?action=detail&id=450


Τα χειρόγραφα του Αρχιμήδη

Τα χειρόγραφα του Αρχιμήδη

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να φέρουν στο φως άγνωστα μέχρι σήμερα κείμενα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού Αρχιμήδη γραμμένα σε παλίμψηστο περγαμηνή. Η περγαμηνή είχε αγοραστεί από Αμερικανό συλλέκτη (το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε) το ‘98, έναντι του ποσού των δύο εκατομμυρίων δολαρίων και φιλoξενείται στο Μουσείο Τέχνης Ουόλτερς της Βαλτιμόρης.

Ο έφορος αρχαιοτήτων του μουσείου και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος δρ Γουίλ Νοέλ χαρακτήρησε το περιεχόμενο της περγαμηνής ως «το όγδοο θαύμα». «Είναι σαν να λάβαμε ένα φαξ από τον 3ο π.Χ. αιώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μία μέθοδο, η οποία ονομάζεται φθορίζουσες ακτίνες Χ, κατόρθωσαν να διαβάσουν τα μοναδικά διασωθέντα αντίγραφα των έργων του Αρχιμήδη: «Οχουμένων», «Περί Μηχανικών Θεωρημάτων» και «Στομάχιον», καθώς κι ένα λόγο του Αθηναίου ρήτορα Υπερίδη, στον οποίο σχολιάζει την ήττα των Αθηναίων από τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας και τον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Η δυσκολία στην ανάγνωση των κειμένων έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται περί παλίμψηστου. Τα αρχικά κείμενα είχαν σβηστεί και η περγαμηνή είχε κοπεί κατά μήκος σε σελίδες από το μοναχό Ιωάννη Μύρωνα τον 10ο αιώνα μ.Χ. για να γράψει επάνω της προσευχές.

Στο πέρασμα των αιώναν προστέθηκαν στα κενά θρησκευτικές απεικονίσεις, ενώ τον 20ο αιώνα παραχαράκτες πρόσθεσαν επίχρυσες απεικονίσεις για να αυξήσουν την αξία του βιβλίου.


Τάδε έφη Δέσποτας

1 σχόλιο:

ellinaki είπε...

Ε τώρα κι εσύ... Οι κακόμοιροι οι παπάδες ήθελαν στην ουσία να ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ το έργο του Αρχιμίδη και προσεύχονταν για αυτό. Απλά αντί να προφέρουν τις προσευχές τις έγραφαν.

Και τί καλύτερο από το να τις έγραφαν πάνω στο έργο; Έτσι το έργο έμεινε για πάντα διαχρονικό και προστατευμένο από τη θεία χάρη.