Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

28η Οκτωβρίου 1940

Αντε σιγά σιγά να επανερχόμαστε στο blogging γιατί "η πολλή δουλειά, τρώει τον αφέντη"..
άσε που μου την λέει και η Σιγανοπαπαδιά ότι δεν γράφω καθόλου!

Με αφορμή λοιπόν την αυριανή ημέρα ας κάνουμε και ένα γρήγορο μάθημα ιστορίας. Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα επισκέπτεται το σπίτι του δικτάτορα Μεταξά (φιλοιταλός μέχρι εκείνη την στιγμή) στην Κηφισσιά (απο τότε υπήρχε η συνήθεια οι επιφανείς και πλούσιοι να μένουν στα βόρεια προάστεια...) και παραδίδει τελεσίγραφο στον δικτάτορα, με το οποίο ζητάει σε 3 ώρες απο εκείνη την στιγμή η Ιταλία να καταλάβει στρατηγικές θέσεις της χώρας μας και να βοηθήσει στην απροβλημάτιστη επέλαση των δυνάμεων του Αξονα. Το περιβόητο "οχι" του Μεταξά, δεν ήταν ακροβώς έτσι. Για την ακρίβεια είπε : "Λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμο!" και αρνήθηκε την επέλαση. Λίγες ώρες μετά απηύθυνε διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό το οποίο είχε ως εξής :

Προς τον ελληνικόν λαόν,

Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες,
τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τα ιεράς μας παραδόσεις.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως
Ιωάννης Μεταξάς

Με το πρώτο φως της ημέρα άρχισαν οι εχθροπραξίες στην αμυντική γραμμή των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Να σημειώσω εδώ ότι παρόλο που η Ελλάδα το περίμενε αυτό, δεν είχε καλέσει σε επιστράτευση τις εφεδρείες της, για να μην προκαλέσει (!?!?!). Το αποτέλεσμα αυτού ήταν οι πρώτες γραμμές άμυνας να στελεχωθούν με ντόπιους κτηνοτρόφους και αγρότες που επιστρατεύτηκαν όπως όπως. Η άμυνα υπήρξε επιτυχής, και αυτό αποτελεί άθλο, καθότι οι Ιταλοί είχαν στείλει στα σύνορα την μεραρχία "Τζούλια" που παρόλο το γελοίο όνομα της (άκου Τζούλια!!! που το σκεφτήκανε;;) ήταν μια μεραρχία ειδικευμένη στον ορεινό αγώνα, και είχε πλήρη υποστήριξη πυροβολικού, αεροπορίας κλπ. Τα Ελληνικά στρατεύματα στις μέρες που ακολούθησαν κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση και να "σπρώξουν" το μέτωπο προς την Αλβανία. Βλέποντας την αποτυχία των Ιταλών οι Γερμανοί κινητοποίησαν την δική τους πολεμική μηχανή με αποτέλεσμα την συντριβή της ελληνικής άμυνας και την κατοχή της Ελλάδας. Το τακτικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η καθυστέρηση των δυνάμεων του άξονα στα Βαλκάνια, με τα γνωστά αποτελέσματα στο μέτωπο της Ρωσίας, και η "εξαγορά" πολύτιμου χρόνου για τους συμμάχους για αναδιοργάνωση και καλύτερη άμυνα. Οι σύμμαχοι βέβαια με την λήξη του πολέμου φρόντισαν να μας επιβραβεύσουν για την υπεράνθρωπη προσπάθεια μας βοήθοντας μας στο να δημιουργήσουμε και να διαπρέψουμε στον Εμφύλιο κλπ.
Στο σήμερα... Εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι και μαθητές των σχολείων όλης της χώρας, ριγούν απο συγκίνηση με την εθνική εορτή, καθότι.... δεν είναι λίγο....είναι πολύ σημαντικό..... είναι πολύ συγκινητικό.... είναι ακραία πατριωτικό.... ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ!!! γιούυυπι! ζήτω οι αγώνες των προγόνων μας που μας χάρισαν τέτοιες υπέροχες αργίες!!! τι σημασία έχει και αν ακόμα δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας αν ήταν οι Τούρκοι ή οι Γερμανοί που μας την πέσανε τότε;; Και αυτός ο παππούς που μα έλεγε ιστορίες απο το μέτωπο όταν είμασταν μικροί;;; έ! γέρος ήτανε!! πριν πολλά χρόνια ήτανε!! δεν είχανε και facebook τότε να βρίσκονται οι συμπολεμιστές και να κάνουν φίλοι ο ένας τον άλλο... χέστα μωρέ.. αδιάφορο και βαρετό. Σημασία έχει να είσαι όσο το δυνατόν ποιο όμορφος/όμορφη στην παρέλαση που σε πάνε με το ζόρι (έχει και το καλό όμως ότι χάνεις ώρες μαθήματος στις πρόβες...), να έχεις κανονίσει και το καφεδάκι μετά με την παρέα σε καλή καφετερία, με σωστή περατζάδα, και το ότι κάποιοι πέθαναν για να ζεις ελέυθερος/η... λεπτομέρεια..... μικρή κι όλας. Οδηγία προς τους παρελαύνοντας μαθητές: αν σας πλησιάσει κάμερα καναλιού και σας κάνει αυτή την ύπουλη ερώτηση που κάνουν κάθε χρόνο "τι συνέβη σαν σήμερα" μην την πατήσετε!!! μην δώσετε δικαίωμα σε κανέναν τηλεθεατή το δικαίωμα να πει "τσ τσ τσ... κοίτα τα κωλόπαιδα! τίποτα δεν ξέρουν!" απαντήστε με ένα επαναστατικό και φιλελεύθερο "ό πόλεμος είναι κακό πράμα και εγώ είμαι υπέρμαχος της παγκόσμιας ειρήνης" ή κάτι αντίστοιχο και καθαρίσατε. Είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία. Και όσον αφορά το παλιό ρητό που λέει ότι ο λαός που δεν ξέρει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει... παπαριά είναι! μην δίνετε σημασία! κάποιος τρόμπας θα το είπε!





Ζήτω η 28η Οκτωβρίου! (δεν είμαι χρυσαυγίτης, δεν ψηφίζω ΛΑΟΣ, ο Άδωνις Γεωργιάδης μου κάνει για μεγάλο βλάκα, και ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ ΠΡΕΚΑ!!!)

τάδε έφη Δέσποτας

4 σχόλια:

Βρομιστεράκι είπε...

Έλα παραδέξου το!
Πάλι Επαναστάτη Ποπολάρο είδες χθες!
:P

despotades είπε...

βρωμιστεράκι, σε περιμένω σπίτι για να δούμε Das Boot γιατί μου την σκαπουλάρησες με τον "κώδικα των Ναβάχο"... και ξέρω πόσο σ αρέσει! :-ρ

Βρομιστεράκι είπε...

Λοιπόν τώρα μόλις πρόσεξα ότι γράφω το ψευδώνυμο μου ανορθόγραφα.
Μην το πεις σε κανέναν, θα λέω ότι το κάνω από πόζα έτσι... επίτηδες! ;)
Όσο για το θέμα ταινία, θα υπογράψουμε πρώτα ένα συμβόλαιο ότι θα μείνεις αμίλητος κατά τη διάρκεια της και μετά... βλέπουμε... :P

despotades είπε...

η φήμη οτι μιλάω κατά την διάρκεια μιας ταινίας αποτελεί ανυπόστατη φήμη και άνανδρη επίθεση εναντίον μου! καταγγέλω όλους τους λασπολόγους που δρουν με σκοτεινά κίνητρα εναντίον μου!!! ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ!εκτός και αν η ταινία είναι τόσο μαλακία που επιβάλεται!!!