Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Κίνδυνος διώξεων για όσους έχουν ψηφιακά αρχεία μουσικής

απο το http://tileorasi-hellas.blogspot.com

Του Γιάννη Σουλιώτη

Νομικές κυρώσεις κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον όσοι μέχρι σήμερα καμαρώνουν για τον όγκο των μουσικών αρχείων που έχουν συγκεντρώσει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους. Και τούτο διότι εάν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες της Ελληνικής Ένωσης Δισκογραφικών Εταιρειών (IFPI) για άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών στις περιπτώσεις κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του Διαδικτύου, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων κατά των μεμονωμένων χρηστών που «κατεβάζουν» δωρεάν μουσική!

Έτσι, όσοι σήμερα επισκέπτονται ιστοσελίδες ανταλλαγής μουσικών αρχείων (peer to peer) θα απειλούνται με νομικές κυρώσεις από τις δισκογραφικές εταιρείες της χώρας, καθώς θα θεωρείται ότι διακινούν δίχως εξουσιοδότηση ("κατεβάζουν» και θέτουν στη διάθεση των χρηστών του δικτύου) προϊόντα που προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Από μια πρώτη έρευνα στις εν λόγω σελίδες του Διαδικτύου έχουν ήδη εντοπιστεί χρήστες με 3.000 έως και 5.000 τραγούδια αποθηκευμένα στον υπολογιστή τους. Αυτοί σύμφωνα με τους ανθρώπους της IFPI κινδυνεύουν να βρεθούν πρώτοι στο μάτι του κυκλώνα.

«Για να φτάσουμε στον χρήση που διαθέτει και διακινεί πειρατικά μουσικά αρχεία πρέπει να πετύχουμε την άρση του απορρήτου, κάτι που δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο 2225/94. Σήμερα, μπορούμε να γνωρίζουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του χρήστη, τον πάροχο με τον οποίο συνεργάζεται, όχι όμως το ίδιο το φυσικό πρόσωπο. Πρόκειται για νομικής φύσης πρόβλημα, σύντομα όμως θα υπάρξουν εξελίξεις», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Στεφανάκης, υπεύθυνος για ζητήματα ψηφιακής πειρατίας της IFPI.

Ενδεικτική του τι μπορεί να επακολουθήσει είναι η εικόνα που καταγράφεται στο εξωτερικό, όπου προβλέπεται άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών και για περιπτώσεις προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Ενωσης Δισκογραφικών Εταιρειών, στη διάρκεια του 2005 ασκήθηκαν περί τις 20.000 διώξεις κατά μεμονωμένων χρηστών σε 17 χώρες.

Αποτέλεσμα; Καταγράφηκε σημαντική μείωση του αριθμού μουσικόφιλων που χρησιμοποιούν τις pear to pear υπηρεσίες φοβούμενοι τις νομικές συνέπειες. Διπλασιάστηκαν ταυτόχρονα μέσα σε ένα χρόνο (από 1,5 εκατ. το 2004 σε 2,8 εκατ το 2005) οι συνδρομητές των ιστοσελίδων, που πωλούν νομίμως (με τη συγκατάθεση δηλαδή της IFPI) κάθε τραγούδι για κάτι λιγότερο από 1 ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά 6 (!) φορές μέσα σε ένα χρόνο ο όγκος της διαθέσιμης στο διαδίκτυο μουσικής.

Παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας άλλωστε υποστηρίζουν ότι η ποιοτική αλλαγή που συντελείται στην on- line μουσική αγορά νομιμοποιούν πλέον τις δισκογραφικές εταιρείες να κινηθούν εναντίον όσων εξακολουθούν να προτιμούν την «μαύρη αγορά». «Εφόσον συνεχώς βελτιώνεται η νόμιμη παροχή αρχείων MP3 για ποσά κάτω του 1 ευρώ έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αδιάλακτοι», λέει ο κ. Στεφανάκης.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ όλων των φορέων που διακινούν προϊόντα που σχετίζονται με μορφές καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, όπως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων κ.α. Στόχος, η από κοινού εισήγηση των τροποποιήσεων στον ισχύοντα νόμο 2225/94 (άρση απορρήτου).

Οι προτάσεις θα κατατεθούν πιθανότατα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που σήμερα μελετά τροποποίηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. «Πρόκειται για εμπλουτισμό και όχι αλλαγή του νόμου καθώς την εποχή που θεσπίστηκε δεν ήταν δυνατό να είχαν προβλεφθεί ζητήματα που σχετίζονταν με το διαδίκτυο. Οι αλλαγές ωστόσο δεν είναι έξω από το πνεύμα του νομοθέτη», καταλήγει ο κ. Στεφανάκης.

Kathimerini.gr

για άλλη μια φορά.... ελάτε με την όπισθεν!!! οι μεγαλοκαραχαρίες της showbiz δεν λένε να καταλάβουν οτι δεν καταφέρνουν τίποτα έτσι. Εντάξει, θα ελέγξετε τα p2p δίκτυα και θα μας πάτε όλους φυλακή. Δεν μάθατε ρε γατόπουλα ότι τα p2p δίκτυα μεταλάσσονται;; Για ρίξτε μια ματιά στο Wuala, για διαβάστε λίγο την επόμενη γενιά torrents που έρχονται... σας λέει κάτι η λέξη "κρυπτογράφηση";; Τι νομίζετε οτι θα πετύχετε;; Εντωμεταξύ αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οτι δεν μάθατε το μάθημα σας απο την εποχή του Napster. Τότε που είχε βγει ο Lars Ulrich και είχε δηλώσει δίπλα στην πισίνα του, στην αυλή της επαύλης του οτι με τα p2p δίκτυα, του "κλέβουν τα λεφτά του". Το τι γιουχάρισμα έπεσε μετά δεν λέγεται! Μέχρι και ο ίδιος αναγκάστηκε να αναθεωρήσει μετά... ο λόγος;;; ΠΕΣΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ!!! τόσο απλά! Δεν θέλει πολύ μυαλό. Ο αφοσιωμένος fan είτε των Metallica είτε της Δέσποινας Βανδή, άσχετα αν θα κατεβάσει ή όχι το album απο το internet, αν το αγαπήσει και το γουστάρει πολύ μετά θα πάει να το αγοράσει. θα πάει να το αγοράσει γιατί γουστάρει να το έχει original στην δισκοθήκη του, γιατί γουστάρει να βλέπει το εξώφυλλο, γιατί γουστάρει στην τελική να τα χώσει στον καλλιτέχνη που έχει είδωλο! Αν αυτός ο καλλιτέχνης βγει και πει "με κλέβεις", το χασε το παιχνίδι. Και στην τελική ποιο πιθανό είναι να αποκτήσει κάποιος καλλιτέχνης, ένα fan που θα τον ακούσει απο κάποια τζάμπα κατεβασμένα mp3 και μετά ο ίδιος θα πάει και στην συναυλία και θα αγοράσει και κανα album απο το δισκάδικο, παρά να περιμένει να του γυαλίσει το εξώφυλλο, ή να εμπιστευθεί το χ τρόμπα κριτικό που θα πει καλά λόγια για τον καλλιτέχνη και να πάει να χώσει τα λιγοστά και πολύτιμα λεφτάκια του σε ένα album που πότε δεν έχει ακούσει... λέω κάτι στραβά; Απλά μαθηματικά είναι. Αν είσαι τζάμπα θα ακουστείς πολύ παραπάνω απ ότι αν πρέπει να σε πληρώσουν. Και με το καιρό αυτό υπέρ σου θα είναι. Τελεία και παύλα.
Πάψτε να κυνηγάτε τα p2p δίκτυα για μαλακίες! η διακίνηση πληροφορίας απο το Internet σχεδιάστηκε να είναι τζάμπα. Και τζάμπα θα παραμείνει!

τάδε έφη Δέσποτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: